Senin kokun hangi renk ?

Rumeysa Çebi
1 min readAug 13, 2021

--

Kokunun rengi var mıdır ? Peki ya sesin ? Sesleri görebilir miyiz yada gördüklerimizin sesi var mıdır? İşte sinestezi tam olarak burada devreye giriyor , beyinimiz gelişim sürecinde iken nöronlarımız birbirleri ile çok sayıda iletişim kurar ancak normal bir insanda bu bağlantılar zaman ile yok olurken, sinestezikler de bu bağlantı yok olmaz ve bunun sonucu Sinestezi oluşur. Bağlantı kopmadığı için alınan duyumlara farklı fonksiyonlara sahip iki farklı beyin bölgesi aynı anda cevap verebiliyorlar buda bilgi karmaşasına neden oluyor. Yani beyinin 5 duyu organı için özelleşmiş farklı bölgeler arasında yaşanan karmaşa olarak da söylenebilir.

Peki sinestezi bir hastalık mıdır?

Her ne kadar ilk duyulduğunda hastalık algısı yaratsa da sinestezi bir hastalık değildir ,hatta algıda gelişmişlik olarak nitelendirebiliriz. Bu algı gelişmişliğini doğru bir şekilde kullanıp avantaja çevirebilmek mümkündür .

Sinestezi yeteneği avantaja çeviren ünlü isimler: Vladimir Nabokov, Amy Beach, Gyorgy Ligeti, Joachim Raff, Henrik Wiese, Franz Liszt, Olivier Messiaen, Konstantin Saradzhev ve bilim adamı Nikola Tesla ile fizikçi Richard Feynman bunlardan sadece bir kaçıdır.

--

--